18 lutego 2014

Jak wyczyścić piekarnik i kuchenkę?

Widok przypalonego tłuszczu i zaschniętych resztek jedzenia na kuchence nie należy do najprzyjemniejszych. 




Aby tego uniknąć najlepiej przecieraj płytę kuchenki, jak tylko skończysz gotować. Jej powierzchnia jest wówczas wciąż ciepła, a to z pewnością ułatwi usunięcie brudu. Oczywiście odczekaj na tyle, aby się nie poparzyć. Oprócz licznych środków do czyszczenia, kuchenkę możesz wyczyścić używając roztworu wody i octu. Sporządź go w proporcji 1:1, a następnie nasącz nim ściereczkę i zacznij przecierać kuchenkę. Brud bez problemu powinien od razu zniknąć.

O ile umycie kuchenki może pójść szybko i sprawnie, o tyle doszorowanie piekarnika jest nieco trudniejsze. Niestety nagromadzony w nim tłuszcz nie wpływa dobrze na pieczone potrawy. Po pierwsze nie są one wtedy zbyt zdrowe, a po drugie przesiąkają zapachem dania przyrządzanego wcześniej.

Zanim jednak zabierzesz się do czyszczenia, przeczytaj najpierw instrukcję obsługi, na której znajdują się zwykle informacje mówiące o ograniczeniach związanych ze środkami chemicznymi. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że do Twojego piekarnika niektóre środki nie są polecane. Z tego też względu nie powinno lekceważyć się zaleceń znalezionych w instrukcji obsługi.

Najpopularniejszą metodą wyczyszczenia piekarnika przy użyciu naturalnych środków, jest zastosowanie mieszanki sporządzonej z octu i gorącej wody. Z tych właśnie składników przygotuj roztwór mieszając składniki w stosunku 1:1. Możesz dodać do niego także odrobinę płynu do mycia naczyń, w celu zniwelowania zapachu octu. Następnie umyj piekarnik sporządzonym roztworem, a potem przetrzyj go jeszcze szmatką nasączoną samą wodą.

Do czyszczenia piekarnika możesz także użyć dostępnych na rynku, specjalnych
 środków czystości. Sposób ich użycia przedstawiony jest na opakowaniu każdego z produktów. Zwykle tego typu środkiem czystości spryskuje się piekarnik i zostawia na kilka godzin, bądź nawet na całą noc. Nie czyść nigdy piekarnika, gdy będzie jeszcze gorący, bowiem taki zabieg może skończyć się przykrym poparzeniem rąk.

Do bardzo zabrudzonego piekarnika idealnie nadaje się soda oczyszczona. Sposób postępowania jest jednak trochę bardziej skomplikowany. Polega on na sporządzeniu papki z wody i sody oczyszczonej. Tak przygotowany roztwór nakładaj na całą powierzchnię piekarnika używając przy tym niewielkiego pędzelka, bądź zużytej szczoteczki do zębów. Warto także przed tym zabiegiem założyć gumowe rękawiczki w celu ochrony rąk. Następnie pozostaw mieszankę w piekarniku na kilkanaście minut. Po tym czasie rozpocznij szorowanie jego wnętrza szczoteczką, rozcierając roztwór okrężnymi ruchami. Niekiedy może zdarzyć się tak, że czyszczenie będzie wymagało nałożenia kolejnej warstwy papki. Gdy brud zacznie schodzić z piekarnika, zbierz całą mieszankę przy pomocy wilgotnej ściereczki, bądź gąbki. Upewnij się, czy w urządzeniu nie zachowały się żadne pozostałości sody oczyszczonej.

Do czyszczenia piekarnika możesz także użyć dostępnych na rynku, specjalnych środków czystości. Sposób ich użycia przedstawiony jest na opakowaniu każdego z produktów. Zwykle tego typu środkiem czystości spryskuje się piekarnik i zostawia na kilka godzin, bądź nawet na całą noc. Nie czyść nigdy piekarnika, gdy będzie jeszcze gorący, bowiem taki zabieg może skończyć się przykrym poparzeniem rąk.







Źródło: tesco.pl



Zapraszamy do nas:   http://www.domdecor-meble.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz